ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΟΥ 1899
Το βουνό Βλοχός και η ακρόπολη στην κορυφή αυτού είναι από τα πιο μυστηριώδη, επιβλητικά και πανάρχαια κτίσματα παγκοσμίως αλλά ελάχιστοι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με την έρευνά του. Το 1899 επιχειρήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές υπό τον αείμνηστο αρχαιολόγο Γ. Σωτηριάδη οι οποίες ανέδειξαν μια πινακίδα η οποία σύμφωνα με τις καταγραφές καταδύκνειε την πόλη των Αρχαίων Θεστιέων καθώς και τάφοι των κλασσικών χρόνων, ευρήματα πενιχρά σε σχέση με την παλαιότητα και τη σημασία του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου.
ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΟΥ 1921
Το 1921 πρόχειρες ανασκαφές διάρκειας τριών ημερών από τον αρχαιολόγο Κ.Ρωμαίο ανέδειξαν τάφους της εποχής της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Ανάλογες μελέτες πραγματοποιήθηκαν και από τους Klaffenbach και Woodhouse αλλά ποτέ κανείς δεν απάντησε στα ερωτήματα :
ΠΟΙΟΙ - ΠΟΤΕ - ΠΩΣ - ΓΙΑΤΙ έχτισαν αυτό το ασύλληπτα μεγάλο οικοδόμημα.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Σύγχρονες μελέτες από αξιόλογους επιστήμονες όπως ο Δρ. Ιωάννης Νερατζής , ο Αθανάσιος Παλιούρας αλλά και ο Φώτιος Παπασαλούρος , ο οποίος έχει συγγράψει το βιβλίο - μελέτη με τίτλο '' Βλοχός,η ακρόπολη των Θεστιέων'' δεν κατάφεραν ποτέ να απαντήσουν στα ερωτήματα τα οποία έχουμε παραθέσει πιο πάνω, όλοι όμως αναφέρονται με δέος για το μυστηριώδες αυτό βουνό και το χαρακτηρίζουν ''πυραμίδα''.
Τα όσα έχουν γραφτεί για τον Βλοχό αλλά και οι αναφορές σχετικά με τους κατοίκους και τους έποικους της περιοχής στο διάβα των αιώνων καθώς και τούς αρχαίους Θεστιείς , δεν καλύπτουν το μυστήριο της κατασκευής αφού η κατασκευή της ακρόπολης με τους τεράστιους ογκόλιθους που την απαρτίζουν, χάνεται στους αιώνες και δύσκολα μκπορεί να απαντηθεί ο τετράπτυχο ΠΟΙΟΙ - ΠΟΤΕ - ΠΩΣ - ΓΙΑΤΙ.
Πηγή : Η εργασία του Ερευνητη Ευάγγελου Χατζηαγάπη με θέμα τον Αρχαίο Βλοχό απο το Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τριχωνίας (Βλοχός, 10 Ιουνίου 2012)