ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Μολώνης Δ. Σπυρίδων: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη πράξη.



Το πρώτο βήμα για να περάσουμε από την εποχή των λέξεων σε αυτή των πράξεων σε ότι αφορά τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα το νέο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να δημιουργήσει μια επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης όπου μέσα θα υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι, επιστήμονες, παραγωγικοί φορείς  και άνθρωποι της παραγωγής( κτηνοτρόφοι, γεωργοί, συνεταιριστές κτλ ).

Στόχος της επιτροπής θα πρέπει να είναι όχι μόνο η καταγραφή των προβλημάτων αλλά και αντιμετώπιση τους.

Οι εξελίξεις στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα με επιχειρηματικά κριτήρια  ως προς  τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους στην παραγωγή, την αγορά, καθιστούν απαραίτητο έναν σοβαρό σχεδιασμό της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα αλλά και τη σύνδεση του με τους άλλους τομείς ( μεταποίηση , τουρισμός ).

Θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή  να αρχίσει να εφαρμόζει τα παρακάτω:

Σύμφωνα με το νόμο (Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων)  και ειδικότερα με το άρθρο 75 του Ν.3463/2006 στον τομέα  «Αγροτικής Ανάπτυξης - Κτηνοτροφίας - Αλιείας»,  περιλαμβάνονται οι εξής αρμοδιότητες : 

 Η μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, που αφορούν στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία αλλά και αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία, τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα και την ολοκλήρωση λιμνοδεξαμενών.
.
 Η  Σύσταση και λειτουργία Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης (Γ.Γ.Α.).

Η  παροχή γνώμης για τον καθορισμό Βιομηχανικών και Επιχειρησιακών Περιοχών (Β.Ε.ΠΕ.) και για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατ’  άρθρο 5 του ν. 2545/1997 (ΦΕΚ 254 Α`)

Η συνεργασία με ιδρύματα  έρευνας της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής.


Είναι βέβαιο ότι η δημιουργία επιτροπής για τον πρωτογενή τομέα, θα δώσει τεράστια  ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου μας, συνδυάζοντας τις δράσεις αυτές με τους άλλους παραγωγικούς τομείς, για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη όλου του Δήμου Αγρινίου. 
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε ο Δήμος Αγρινίου μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτογενή και δευτερογενή ανάπτυξη της περιοχής.

Μολώνης Δ. Σπυρίδων
Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου