ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ειρήνη Σβαρνιά. Η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος κοινότητας του Αγρινίου και προφανώς και από τις νεότερες πανελλαδικά.




Η Ειρήνη Σβαρνιά είναι  η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος κοινότητας του Αγρινίου και προφανώς και από τις νεότερες πανελλαδικά,με  αξιοσημείωτη και διαρκής παρουσία της στα δημοτικά συμβούλια του Αγρινίου
Άνθρωπος απλός και χαμογελαστός για όσους την γνωρίζουν , δυναμικός και αισιόδοξος .

Αυτή την Παρασκευή είναι καλεσμένη στην εκπομπή ΜΙΛΑ της Τατιάνας Στεφανίδου  στις 15.30 και σας παροτρύνουμε να την παρακολουθήσετε.

Σας παραθέτουμε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ.

Μικρά χωριά, μεγάλα προβλήματα και μια 25χρονη πρόεδρος



Κερασέα και Μαλευρός. Δυο μικρά, αλλά και πολύ όμορφα χωριά της ενότητας Παναιτωλικού του δήμου Αγρινίου. Το δεύτερο θεωρείται συνοικισμός του πρώτου αλλά και τα δύο χτισμένα σε απόσταση περίπου έξι-οκτώ  χιλιομέτρων, μέσα σε έλατα και ξεχωριστό κλίμα.
Πέραν της φυσικής ομορφιάς, αυτά τα δύο χωριά έχουν και μια ακόμα «ιδιαιτερότητα» να επιδείξουν. Το γεγονός πως εμπιστεύθηκαν για πρόεδρο μια νεαρή γυναίκα. Την 25χρονη  κυρία Ειρήνη Σβαρνιά που είναι η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος κοινότητας του Αγρινίου και προφανώς και από τις νεότερες πανελλαδικά.
 Μια δραστήρια γυναίκα με τεράστιο ενδιαφέρον για τα δύο μικρά χωριά από τα οποία κατάγεται και όχι μόνο. Μια γυναίκα που την απασχολούν τα ζητήματα του δήμου της όντας η μοναδική εκ των  πρόεδρων  κοινότητας  που τα τρία και πλέον χρόνια που έχει αναλάβει, παρακολουθεί όλα τα δημοτικά συμβούλια. «Θέλω να είμαι ενημερωμένη για όλα τα θέματα και τις εξελίξεις που προκύπτουν  στον Δήμο μας» εξηγεί  η ίδια η κ. Σβαρνιά.
Για τα δυο μικρά χωριά στα οποία είναι πρόεδρος, μιλά με πολύ γλυκό τρόπο ενώ είναι φανερή η αγάπη της για αυτά και η θέλησή της να συμβάλλει στην εξέλιξή τους. «Τώρα το χειμώνα το κάθε χωριό έχει περίπου 35 με 40 μόνιμους κατοίκους. Τα χωριά είναι σε απόσταση περίπου έξι με οκτώ χιλιομέτρων μεταξύ τους. Η Κερασέα είναι πιο ψηλά υψομετρικά » υπογραμμίζει δίνοντας το στίγμα τους πριν η κουβέντα πάει στα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα και τους ανθρώπους της.  Με βασικότερο φυσικά την  παντελή  έλλειψη παιδιών και νέων ανθρώπων που τα κάνει να μαραζώνουν.
Αρχαιότητες στην αφάνεια

Αποψη του Μαλευρού με το Παλαιόκαστρο στο βάθος
«Τα χωριουδάκια μας είναι αναξιοποίητα…  Έχουν αρχαιοελληνική ιστορία, αλλά δεν είναι αξιοποιημένη από τους αρχαιολόγους και δεν έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα. Έχουμε ένα κάστρο, το Παλαιόκαστρο, το οποίο έχει μεγάλη ιστορία και δεν το έχουμε αναδείξει καθόλου. Πρέπει να αξιοποιηθεί και για να μαθευτεί και το χωριό παραέξω, αλλά και επειδή είναι πολύ κρίμα να μένει ένα τέτοιο μνημείο αναξιοποίητο . Εκεί υπήρχε αρχαίο μοναστήρι από το οποίο ,πλέον, υπάρχουν μόνο κάποιες πέτρες και κάποιες κολόνες», αναφέρει.  Η φύλαξη του χώρου είναι ανύπαρκτη. «Υπήρχε φύλακας να φυλάει τα αρχαία, αλλά πλέον μία έρχεται, μία δεν έρχεται. Είχαν έρθει ακόμα και δημοσιογράφοι από το εξωτερικό πολύ παλαιότερα, για να αναδείξουν το αναξιοποίητο αυτό μνημείο που εμείς το έχουμε αφήσει στη μοίρα του. Αυτό είναι το μαράζι μου…» λέει προβληματισμένη η νεαρή πρόεδρος. «Στο δημοτικό συμβούλιο δεν το έχω φέρει ακόμα σαν θέμα, όμως σκοπεύω να το κάνω… Δεν είναι απλή η αξιοποίηση του, θέλει σίγουρα πολλά χρήματα που δυστυχώς δεν υπάρχουν. Υπήρχε φύλαξη μέχρι πριν κάποια χρόνια, πλέον όμως δεν υπάρχει ούτε αυτό. Αυτό είναι θέμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας» εξηγεί.
Έρημα σχολεία…
Τα δύο χωριά πλήττονται, όπως υπογραμμίζει, η κ. Σβαρνιά, από την απουσία παιδιών και νέων ανθρώπων. Η διήγηση της είναι κατατοπιστική: « Τα χωριά δεν έχουν δραστηριότητες, δεν υπάρχει ούτε δημοτικό σχολείο… Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχουν παιδιά. Το σχολείο στον Μαλευρό  είναι κλειστό εδώ και πάνω από 18 χρόνια και το άλλο στην Κερασέα  γύρω στα 15.Τα κτήρια υπάρχουν και μαραζώνουν. Τα παιδιά-όταν υπήρχαν- μεταφέρονταν στη Σκουτερά για να κάνουν μάθημα. Βέβαια, υπάρχουν δυο τρεις οικογένειες που γύρισαν στο χωριό για να ζήσουν και καλό θα ήταν να γυρίσουμε πίσω ακόμα περισσότεροι… Θα το ήθελα και για τον εαυτό μου αυτό κάποια στιγμή» τονίζει η πρόεδρος και συμπληρώνει πως «οι νέοι είναι πλέον πολύ λίγοι και εγώ ακόμα που το λέω, λόγω του ότι η δουλειά μου είναι εδώ (σ.σ. Αγρίνιο), πηγαινοέρχομαι. Και οι νέοι άνθρωποι που μένουν στο χωριό, το κάνουν κυρίως λόγω ανεργίας και ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Τώρα που δεν υπάρχουν καπνά, ασχολούνται πιο πολύ με την κτηνοτροφία και παράγουν τριφύλλια και άλλα γεωργικά προϊόντα, όμως  οι περισσότεροι τα κρατούν για προσωπική χρήση, δεν τα εξάγουν…. Οι πιο πολλοί αγρότες είναι αυτάρκεις, παράγουν για να ζουν και να ανταλλάσουν. Έχουμε βέβαια τις ελιές και το λάδι από αυτές, που πολλοί το εμπορεύονται ή το πουλάνε από χέρι σε χέρι  ή το παρέχουν δωρεάν σε συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη. Η σοδιά φέτος πήγε εξαιρετικά καλά. Μάλιστα, σκέφτομαι να προτείνω σε άλλους προέδρους του πρώην Δήμου Παναιτωλικού να δωρίζουμε και εμείς λάδι στο κοινωνικό παντοπωλείο».Κατά την πρόεδρο  της τοπικής κοινότητας Κερασέας-Μαλευρού, η μη καλλιέργεια και εξαγωγή προϊόντων από το χωριό, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα δύο μικρά χωριά  εντάσσονται και η έλλειψη γιατρού αλλά και αστυνόμευσης  καθώς η εγκληματικότητα αυξάνεται. «Γιατρό  κανένα από τα δύο τα χωριά δεν έχει. Αγροτικός γιατρός έρχεται μια φορά τον μήνα από την Ποταμούλα για να γράφει φάρμακα, αλλά καμιά φορά αργεί να έρθει. Αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό, θα πρέπει να γίνει μεταφορά στο νοσοκομείο Αγρινίου. Ένα ακόμη πρόβλημα  είναι η έλλειψη αστυνόμευσης. Υπαγόμαστε στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Βλασίου  αλλά- κακά τα ψέματα- ακόμα και το Αγρίνιο πιο κοντά είναι…» δεν παραλείπει να τονίσει η κ. Σβαρνιά και εξηγεί σχετικά με το ζήτημα αυτό της αστυνόμευσης: «Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως από τους Ρομά που ναι μεν δεν μένουν μόνιμα στο χωριό, αλλά κάνουν επιδρομές και υπάρχουν ληστείες.»

Πανοραμική θέα της Κερασέας
Φυσικό επακόλουθο της απουσίας των νέων ανθρώπων από το χωριό  είναι και έλλειψη πολιτισμικών δραστηριοτήτων.  «Πολιτιστικός σύλλογος υπάρχει στην Κερασέα μόνο. Πιο παλιά υπήρχε και στο Μαλευρό. Ο  σύλλογος της Κερασέας κάνει εκδήλωση το καλοκαίρι ,στη γιορτή  Αγίας Παρασκευής που οι χωριανοί μαζεύονται και γλεντάνε. Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής  είναι πανέμορφο, χτισμένο μέσα στα έλατα. Το κακό είναι  ότι ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα  που δεν ασχολείται πλέον με τα πολιτιστικά. Προσπάθησα όταν πρωτοβγήκα πρόεδρος  να τους πιέσω στο θέμα του πολιτιστικού συλλόγου, να τον ξαναφτιάξουμε στον Μαλευρό. Απευθύνθηκα στους λίγους νέους ανθρώπους του χωριού  αλλά και σε πολλούς που μένουν πλέον στην Αθήνα. Στην αρχή έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά στη συνέχεια είδα ότι αυτό το ενδιαφέρον ξεθωριάζει και έτσι το σταμάτησα» συμπλήρωσε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κερασέας-Μαλευρού.
«Αθλητικές δραστηριότητες στο χωριό ούτε υπήρχαν ούτε υπάρχουν. Στην Κερασέα υπάρχει ένα μικρό καφενείο  αλλά στο Μαλευρό ούτε καφενείο δεν υπάρχει!» τονίζει εμφατικά η κ. Σβαρνιά και δίκαια  καθώς είναι πράγματι ασυνήθιστη η έλλειψη καφενείου σε χωριό.
 Αίτημα ο μόνιμος ιερέας
Κάτι ακόμα που χρόνια προβληματίζει τους κατοίκους των δύο μικρών χωριών, είναι η έλλειψη ιερέα. «Εκκλησία υπάρχει και στα δύο χωριά. Παππάς μόνιμος όμως δεν υπάρχει. Και έτσι αναγκαζόμαστε ένα μήνα περίπου πριν από μια μεγάλη γιορτή  να ζητάμε από τη Μητρόπολη να μας στείλει έναν ιερέα» λέει χαρακτηριστικά η ίδια.
Στην ερώτηση αν τελικά η ένταξη των δέκα δήμων σε ένα μεγάλο με τον  «Καλλικράτης»  βοήθησε τα μικρά χωριά, η κ. Ειρήνη Σβαρνιά απαντά : «Με τον Καλλικράτη είναι πολύ καλύτερα και μάλιστα είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, τότε  που τα οικονομικά της χώρας ήταν καλύτερα… Αλλά έστω και τώρα ,που έγινε, τα πράγματα στον ενιαίο δήμο λειτουργούν καλύτερα. Αν και η συνένωση δέκα δήμων σε ένα είναι δύσκολο πράγμα, υπάρχει ανταπόκριση από όλους τους Αντιδημάρχους σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Αν υπάρξει ένα πρόβλημα στο χωριό, μόλις ενημερώσουμε τον Δήμο, θα σπεύσει» αναφέρει και τεκμηριώνει την άποψή της  δίνοντας ως παράδειγμα ένα πρόσφατο συμβάν: «Στην Κερασέα  έγιναν κάποιες κατολισθήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες. Με ένα τηλεφώνημα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, το πρόβλημα αμέσως αντικαταστάθηκε.»
Στο τι ελπίζει και τι θα διεκδικήσει η ίδια για την Κερασέα και τον Μαλευρό, απαντά πολύ συγκεκριμένα «Δύο είναι τα βασικά που επιθυμώ για το χωριό. Να μας δώσει η Μητρόπολη έναν μόνιμο ιερέα και για τα δύο χωριά που είναι και το παράπονο της γενιάς μου και φυσικά να αξιοποιηθεί επιτέλους το στολίδι του Μαλευρού, το Παλαιόκαστρο» λέει χαμογελαστά στο κλείσιμο της κουβέντας μας η ίδια.
Ζαρκαβέλη Μαρίνα- Eφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ



ΠΗΓΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ  AGRINIO NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου